Forse factuur voor geneesmiddel dat niet terugbetaald wordt: “Niks over gezegd”

door: BVDO
verpleegster onderzoekt een patiënt
Afbeelding bron: Pixabay

Manuelle Verweire uit Destelbergen onderging een ingreep in AZ Sint-Lucas in Gent en kreeg achteraf een factuur van 367,96 euro die niet terugbetaald wordt.

Manuella Vermeire deed haar verhaal bij ‘De Inspecteur’ op Radio 2 over een behandeling die de vrouw moest krijgen wegens stuwing in de aderen. Een simpele dagopname was het. De arts legde als uit, maar vertelde niks over een duur medicijn dat gebruikt wordt.

De factuur deed de vrouw behoorlijk schrikken. "De klachten zijn gebleven en daarbovenop krijg ik ook nog eens een rekening van 367,96 euro die ik zelf moet betalen", vertelt ze op Radio 2. De dokter had een product gebruikt dat niet terugbetaald wordt door de mutualiteit.

De vrouw heeft de factuur betwist bij het ziekenhuis, maar die stuurden haar door naar het ziekenfonds. Daar kreeg ze te horen dat er niet veel meer gedaan kan worden dan de factuur betalen. "Ik moet zwart op wit kunnen bewijzen dat de arts ons niet op voorhand heeft ingelicht over de kosten", zegt Manuella, maar dat is onmogelijk.

Het Vlaams Patiëntenplatform kijkt niet op van dit voorbeeld. "Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 patiënten niet juist geïnformeerd zijn. Daarnaast blijkt ook patiënten het minst geïnformeerd worden in het duurste ziekenhuis", klinkt het.