Professor deelt opmerkelijke cijfers over werkloosheid in Wallonië

door: STS
Werkloosheid (Wallonië)
Afbeelding bron: Photonews

"De taalgrens blijft een 'harde grens' qua werkloosheid, en er zijn heel veel langdurig werkzoekenden in Wallonië." Dat laat professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) weten op basis van nieuwe gegevens.

"De taalgrens blijft een 'harde grens' qua werkloosheid. Alle Vlaamse provincies kennen minder uitkeringsgerichte werkzoekenden dan om het even welke Waalse provincie. Henegouwen telt vier keer het percentage werkzoekenden van Oost-Vlaanderen", schrijft Baert op Twitter.

"Die Waalse provincies kennen bovendien heel veel langdurige werkzoekenden: in Henegouwen is zes op de tien werkzoekenden al een jaar of langer werkzoekend, wat kras is, gegeven de vele vacatures (waaronder vele die geen ervaring en/of diploma vragen) in ons land."

"Het opleidingsniveau doorheen de provincies kan de verschillen zeker niet volledig verklaren: West-Vlaanderen en Limburg doen het hier minder goed dan een aantal Waalse provincies."

Alarmbellen

"Eén op de acht jongeren in Henegouwen is niet aan het werk en zit niet in scholing of opleiding. Dit houdt natuurlijk het gevaar in dat zonder een gewijzigd beleid deze provincie ook de komende decennia aan de staart bengelt."

"De hoge inactiviteit in Namen, Luik en Henegouwen zou alle alarmbellen moeten laten afgaan", waarschuwt Baert.