Test Aankoop benadrukt: "Die Ryanair-reizigers hebben recht op terugbetaling ticket én 250 tot 600 euro"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Test Aankoop wijst erop dat Ryanair-reizigers die slachtoffer geworden zijn van een staking van het cabinepersoneel recht hebben op de terugbetaling van hun ticket, alsook een vergoeding.

Tussen 22 en 24 april legde het cabinepersoneel van Ryanair het werk neer, uit ontevredenheid over de arbeidsvoorwaarden. Dit leidde tot heel wat geannuleerde vluchten.

"Tienduizenden reizigers werden via e-mail op de hoogte gesteld van de annulering en van hun mogelijkheid om te kiezen voor ofwel een alternatieve vlucht, ofwel een terugbetaling. Over het recht op compensatie was de Ierse luchtvaartmaatschappij heel wat minder transparant", stelt Test Aankoop.

"Van overmacht is in zo'n geval geen sprake. Het gaat hier niet om omstandigheden buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij om."

Terugbetaling en compensatie

"In dergelijke gevallen is er naast omboeking of terugbetaling van het vliegticket ook een recht op een aanvullende compensatie, gaande van 250 tot 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht."

De consumentenorganisatie zat intussen samen met de vliegmaatschappij. "Het was een constructieve discussie met Ryanair. Ze hebben ons verzekerd dat ze aan al hun verplichtingen op het gebied van passagiersrechten willen voldoen."