Testaankoop wil iedereen waarschuwen: "Niet zo onschadelijk"

door: STS
Gevaar
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Consumentenorganisatie Testaankoop heeft een onderzoek gedaan naar voedingssupplementen op basis van planten. "Niet zo onschadelijk", luidt de conclusie.

"Voedingssupplementen die gemaakt worden met kruiden of plantenextracten zijn de laatste jaren erg populair geworden. Hoewel ze 'natuurlijk' zijn en consumenten dus denken dat ze ongevaarlijk zijn, kunnen die supplementen bijwerkingen hebben en de werking van bepaalde geneesmiddelen versterken of verminderen", zegt Testaankoop.

"Bovendien hoeft noch de werkzaamheid noch de veiligheid ervan bewezen te worden voordat ze op de markt mogen worden gebracht Wij deden een mystery shopping van supplementen op basis van sint-janskruid en ontdekten heel wat problemen rond etikettering en samenstelling."

"In de herfst van 2023 stuurden we onderzoekers naar 19 apotheken en 20 natuurvoedingswinkels en drogisterijen. Ze kochten het voedingssupplement sint-janskruid en moesten spontaan aangeven dat ze ook een anticonceptiepil gebruikten."

"Sint-janskruid vermindert de werking van de anticonceptiepil en kan leiden tot tussentijdse bloedingen en ongewenste zwangerschap. Het resultaat? 16 van de 19 apothekers gaf aan dat sint-janskruid het effect van de pil kon verminderen, maar in de natuurvoedingswinkels en drogisterijen gebeurde dat slechts in 7 van de 20 winkels."

Daarnaast vond Testaankoop drie supplementen waarvan de verpakking de verplichte vermelding 'bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen uw arts of apotheker informeren' niet bevatte. Tot slot werd de samenstelling van acht populaire preparaten met sint-janskruid geanalyseerd, en de helft ervan overschreed ruimschoots de door de EMA vooropgestelde limiet van 1 mg hyperforine per dag. "Boven die limiet kan hyperforine de werking van geneesmiddelen op zo'n manier beïnvloeden dat er een impact op de gezondheid is."

Testaankoop roept op tot meer en strengere controles en adviseert ook om supplementen alleen te nemen na overleg met de huisarts of apotheker: "Net als medicijnen zijn voedingssupplementen geen snoepjes."