Zeer besmettelijk virus in opmars: "Heel gevaarlijk, je kan er blind van worden"

door: STS
Laboratorium - microscoop
Afbeelding bron: Pixabay

Uit stalen die genomen werden uit het rioolwater blijkt dat de mazelen aan het oprukken zijn in Brussel. Dat is onrustwekkend, want het mazelenvirus is zeer besmettelijk.

"We hebben via Sciensano weet van een vijftal positieve gevallen", zei Elke Wollants van het Rega Institute op VTM. "Maar als wij het in het rioolwater terugvinden, gaat het over veel meer dan vijf gevallen. Er bevinden zich veel mensen onder de radar. We moeten heel attent zijn op nieuwe gevallen van mazelen in onze streek."

Het gaat om een gevaarlijk virus, dat ook nog eens besmettelijker is dan corona. "Je kan er heel ziek van worden, je kan heel hoge koorts krijgen. Je kan een virale infectie krijgen, vooral op de luchtwegen."

"En de complicaties van mazelen zijn heel gevaarlijk. Je kan oorinfecties en ooginfecties krijgen, je kan blind worden. En één op de duizend heeft zelfs een heel gevaarlijke infectie aan de hersenen, waaraan kinderen kunnen sterven."

Een vaccin tegen de mazelen is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Op Mijngezondheid.be kan je nagaan of je gevaccineerd bent.