Dit gaat ons nog véél geld kosten: "We hebben nog een peperdure weg af te leggen"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft gereageerd op het Klimaatproces dat 60.000 mensen gestart zijn tegen de overheid.

De Klimaatzaak stelt dat België zijn internationale klimaatbeloftes niet inlost. Via de rechtbank wordt nu geëist dat dit verandert. Er worden dwangsommen van een miljoen euro per maand gevraagd.

"Als minister wil ik op de realiteit wijzen", schrijft Demir op Facebook. "De voorbije 15 jaar slaagde Vlaanderen erin om de (niet-ETS) uitstoot te doen dalen met 3% tussen 2005 en 2018. Vlaanderen had nochtans destijds de doelstelling van 15,7% procent tegen 2020 voorop gesteld. Dat is veel te weinig ondanks een investering van vele miljarden. Daar is geen discussie over."

"Maar het geeft u wel een idee over de peperdure weg die we nog moeten afleggen. 3 procent in 13 jaar moet nu voor velen (minstens) 52 procent worden in 12 jaar. Naast al die andere verantwoordelijkheden die overheden hebben. Iedere euro belastinggeld kan je maar één keer uitgeven. In een economie kan je niet blind snijden."