Egbert Lachaert vreest het ergste: "Energietekort, we moeten ons voorbereiden op volgende winter"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Egbert Lachaert, voorzitter van de Vlaamse liberalen, zegt dat we ons moeten voorbereiden op de volgende winter.

"Vladimir Poetin zal de gaskraan niet dichtdraaien, omdat hij zijn oorlog financiert met dat gas", zei Lachaert in 'De Afspraak'.

"Europa moet een plan maken om die import van gas uit Rusland zo goed als stop te zetten. Dat gaat een lange weg zijn. Dat gaat niet van de ene dag op de andere."

"En als het gebeurt, gaan we in energieschaarste komen in Europa. We gaan de reserves moeten aanvullen tegen de volgende winter, met gas uit andere landen, zoals Qatar en de VS."

"Als Poetin de gaskraan toch dichtdraait, word je afhankelijk van landen als Noorwegen, Nederland... Die gesprekken lopen ook, men probeert dat ook te doen."

"Gelukkig gaan we nu naar de zomerperiode, waarin er sowieso wat minder vraag is. Maar we gaan ons voor de volgende winter écht moeten voorbereiden. Dat is wat Europa met de lidstaten moet doen."

Duitsland

"Maar er zijn een aantal landen, zoals Duitsland, die zich heel erg afhankelijk gemaakt hebben van Russisch gas, en die liggen het meeste dwars. Maar we gaan het moeten doen, anders blijf je afhankelijk van Rusland."