Ernstige vragen rond prijzen in supermarkten: "Waarom zijn die producten hier duurder dan in buurlanden?"

door: STS
winkelwagen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne wil dat er onderzocht wordt waarom de prijzen in de Belgische supermarkten hoger zouden liggen dan in het buitenland.

"Het Prijzenobservatorium concludeerde in 2018 al dat een winkelkar met merkproducten gemiddeld bijna 12% procent duurder was dan in het buitenland", weet Buurtsuper, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken.

"De Belgische consument heeft het recht te weten waarom pasta, kaas of boter in België duurder is dan in Frankrijk of Nederland", schrijft minister Dermagne op Twitter.

"Ik vraag het Prijzenobservatorium duidelijkheid over deze evolutie die de koopkracht bedreigt, met het oog op het vinden van oplossingen."

Luc Ardies van Buurtsuper stelt zich vragen. "Het gaat dus over merkproducten? De gemiddelde winkelkar in een buurtsuper bedraagt € 40, waarvan minstens de helft verse voeding is en van de andere helft nog eens de helft huismerken zijn. Dus is het verschil met de buurlanden, 12% op € 10, grotendeels te verklaren door btw en accijnzen?"

Ontdek nu de gratis app van Redactie24