Eva De Bleeker moet ingrijpen: "Anders verdwijnt mayonaise uit de rekken"

door: STS
leeg winkelrek
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker wil voorkomen dat sommige producten uit de winkelrekken verdwijnen.

Samen met minister van Werk & Economie Pierre-Yves Dermagne en minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s David Clarinval heeft ze een taskforce opgericht.

"De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de Belgische voedingssector kampt met een tekort aan bepaalde grondstoffen", zegt De Bleeker (Open Vld).

"Zonnebloemolie bijvoorbeeld, daarvan komt liefst 35 à 45% van wat de EU verbruikt uit Oekraïne. Die zonnebloemolie is de basis voor heel wat voedingswaren die in België veel verbruikt worden, zoals diepvriesfriet en mayonaise."

Etiket

Veel voedselproducten zijn nu op zoek naar alternatieve ingrediënten. Maar daardoor klopt de ingrediëntenlijst op de verpakking niet meer.

"De wet stelt dat de ingrediëntenlijst op etiketten van voeding en dranken moet overeenstemmen met het werkelijke recept. De voorraden slinken vandaag echter zo snel dat het voor de voedingsbedrijven onmogelijk is die etikettering aan hetzelfde tempo aan te passen."

"Dat zou betekenen dat sommige producten niet op tijd in de rekken aangevuld kunnen worden. En specifiek voor zonnebloemolie raakt het acute toeleveringsprobleem natuurlijk ook de basis van ons nationaal gerecht."

De Bleeker zeg te allen tijde te willen vermijden dat producten uit de rekken verdwijnen. "Daarom vraag ik de bevoegde controle-instanties om zich flexibel op te stellen en te focussen op belangrijke vermeldingen zoals het al dan niet aanwezig zijn van allergenen."