Francken kaart probleem aan: "Het is om te huilen, internationale schande voor België"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken van N-VA ziet ons land achterophinken wat betreft investeringen in Defensie. We zijn bij de slechtste leerlingen van de klas, stelt hij.

"De NAVO vraagt 2% investeringen in het Defensiebudget. België is al sinds jaar en dag zo goed als de slechtste leerling van de klas", sprak Francken in de Kamer.

"We zijn bij de vijftien van de dertig landen die die 2% bijlange na niet halen. Maar we zijn, gelet op de aankondigingen van de laatste weken, nog maar met vier: Portugal, Canada, Luxemburg en België."

"En Portugal en Canada gaan die 2% ook versneld halen. Wat overschiet, zijn België en Luxemburg. Luxemburg wil investeren, maar heeft geen militairen, het is een klein land. Ze hebben geld genoeg, maar geen personeel."

"En België... wij zitten slecht. Wij hebben nu een aankondiging om te stijgen, maar het is onvoldoende."

"We hebben op dit moment geen tanks, geen luchtafweergeschut, geen drones. We hebben aftandse kazernes, het is om te huilen."

Alexander De Croo

"Wanneer gaan we die 2% halen, om eindelijk te ontkomen aan die internationale schande?", vroeg Francken aan premier De Croo.

Die antwoordde: "We zitten qua investeringen in Defensie van bij de start van deze regering in een opwaartse trend. Een maand geleden werd beslist om 10 miljard euro bijkomend te investeren. De regering heeft woensdag ook nog een bijkomende beslissing genomen om de komende drie jaar 1 miljard euro te investeren om meer operationeel te kunnen zijn."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24