Frank Vandenbroucke heeft plannen die rokers écht niet graag zullen horen

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil minder of geen btw op gezonde producten en meer btw op schadelijke producten.

"We moeten meer inzetten op een gezonde levensstijl. Dat betekent onder meer gezond eten", zei Vandenbroucke op Radio 1.

"Ik ben er héél hard voor - dat is nog niet beslist - dat we de btw op verse groeten en fruit gewoon op 0% zetten. Waarom zou je btw laten betalen op verse groenten en fruit?"

"Omgekeerd: van mij mogen sigaretten een pak duurder worden. Ze moeten niet duurder worden dan in Nederland of Frankrijk. Maar bij ons zijn tabaksproducten nog altijd een stukje goedkoper dan in die landen. Waarom is dat zo?"

"Dus ik pleit inderdaad voor een 'gezondheidsshift', een gezondheidsverschuiving in de belastingen die we heffen. Ik heb mijn collega's kunnen overtuigen om voor het einde van het jaar met een concreet voorstel te komen, waarbij we wat gezond is minder gaan belasten en om mogelijk te maken dat wat ongezond is, of ronduit schadelijk, zoals sigaretten roken en roltabak gebruiken, meer te belasten."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24