Jan Jambon ziet deze uitdagingen wanneer vluchtelingen uit Oekraïne massaal toekomen

door: STS
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt zich ongerust te maken over de oorlog in Oekraïne. Tegelijk ziet hij een grote uitdaging: de vluchtelingen opvangen.

"Zeggen dat het mij niet ongerust maakt, zou de meest verkeerde uitspraak zijn die denkbaar is. Het maakt mij zeker ongerust, vooral omdat het zo dichtbij is", zei Jambon op Radio 1.

"En vooral omdat het zo onwezenlijk is. Wat is de agenda daar? Wat wil de agressor bereiken? Er zijn heel veel onbekenden, dus dat maakt ons zeker en vast ongerust."

Intussen zijn er in Brussel al enkele honderden vluchtelingen geregistreerd. "De vluchtelingen uit Oekraïne zijn absoluut welkom. Vlaanderen is bereid om 60% van alle vluchtelingen die in België aankomen voor zijn rekening te nemen", zegt Jambon.

Hartverwarmend

"Ik vind het hartverwarmend wat er nu in Vlaanderen aan het gebeuren is; burgers die zeggen: kijk, wij hebben plaatsen ter beschikking. Het toont weer eens het groot hart van de Vlamingen."

"Maar ik denk dat we ons moeten realiseren dat het wel eens heel lang zou kunnen duren. Of je dan aan burgers kan vragen om gedurende misschien maanden of zelfs een jaar mensen bij hun thuis op te vangen... Ik denk dat we als overheid verplicht zijn om naar meer duurzame oplossingen te kijken."

Werk en onderwijs

"Het zijn in eerste instantie vooral vrouwen en kinderen die komen. Voor die kinderen moeten we onderwijs voorzien. We moeten ook kijken in welke mate we de volwassenen aan werk kunnen helpen."

"Er is krapte op onze arbeidsmarkt, met heel veel jobs die geen hoge scholing vereisen. Er zijn misschien opportuniteiten, wel wetende dat die mensen geen Nederlands en misschien maar weinig Engels kunnen spreken. Dus er zijn wel een aantal uitdagingen waar we voor staan."