Mahdi: "Gedwongen terugkeer naar Afghanistan zal nog lang onmogelijk zijn"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Vluchtelingen zullen uit Afghanistan zullen, gezien de situatie in hun land, niet worden teruggestuurd. Dat stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). 

Sammy Mahdi wil het geen 'algemene terugkeerstop' noemen. Het dossier van elke vluchteling zal individueel beoordeeld worden, maar de staatssecretaris maakt duidelijk dat de situatie in Afghanistan zo verschrikkelijk is dat je niemand zal terugsturen.

"Omwille van de vele begrijpelijke vragen over terugkeer, toch dit: je hebt geen “algemene terugkeerstop” nodig om te beseffen dat bij iedere individuele beoordeling artikel 3 EVRM gedwongen terugkeer naar Afghanistan wellicht nog lang onmogelijk zal zijn", licht Sammy Mahdi toe op Twitter.

"Vraag is nu vooral hoe en waar mensen bescherming vinden. We zullen landen in de regio en internationale organisaties moeten steunen om opvang te voorzien. En ja, ook de EU landen zullen Afghaanse vluchtelingen blijven opvangen. Ook België. Doen we al jaren."

Mahdi kijkt echter ook in de richting van de VS en Canada. "Toch is er een gigantische historische verantwoordelijkheid voor VS (en Canada) voor het opvangen van Afghaanse vluchtelingen."

"Ik heb velen Trudeau zien feliciteren met 20.000 Afghanen die hij wenst op te vangen. In vergelijking met heel wat EU landen is dat betrekkelijk weinig."