Minister Demir is het kotsbeu: “De boete verhogen naar 500 euro”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over de toename van de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen. Dat steeg de voorbije twee jaar met 14 procent.  

De cijfers verontrusten de minister, waardoor ze meteen in actie schoot. Ze heeft de federale overheid gevraagd om de boete tot 500 euro op te trekken. Nu bedraagt die nog 350 euro. “Vlaanderen mag niet het Mekka van het zwerfvuil worden”, klinkt het in De Standaard. 

Gemeenten die niet voor handhaving zorgen, zullen niet langer projectsubsidies krijgen. Maar ook verpakkingsproducten moeten meehelpen aan minder zwerfvuil. Het Verpakkingsplan zal een jaar eerder dan gepland geëvalueerd worden.  

Uiteindelijk is er nog één grote stok die Demir achter de deur houdt. Dat is het statiegeld, al zal dat voor veel zaken geen oplossing zijn. De problematiek van sigarettenpeuken geraakt daarmee niet opgelost, om maar één voorbeeld te noemen. De kosten voor het opruimen van zwerfvuil lopen op tot meer dan 150 miljoen euro per jaar.