Minister Van Quickenborne zet puntjes op de i, tegen Vlaams Belang én Theo Francken

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

De verontwaardiging was groot toen een jongeman die agenten tegen de grond sloeg slechts een enkelband kreeg.

De zaak zit minister Van Quickenborne (Open VLD) nog altijd verveeld, niet omwille van de enkelband, maar wel omwille van alles wat erover gezegd wordt.

“Jullie herinneren zich het zeker nog: recent sloeg een man enkele politieagenten tegen de grond bij een verkeerscontrole. Choquerende beelden op sociale media. De verdachte kon al snel worden gearresteerd. Een dag later vernamen we dat de onderzoeksrechter hem onder elektronisch toezicht (enkelband) liet plaatsen. Voorlopige hechtenis, in afwachting van zijn proces”, schrijft de minister op Facebook.

Maar Van Quickenborne zag ook de reacties. “Helaas leidde het ook tot desinformatie. ‘Straffeloosheid’, schreeuwde het Vlaams Belang. ‘Enkel het VB kan recht en orde herstellen!’ Hoe precies, dat vertellen ze er nooit bij. Ook Theo Francken deed een duit in het zakje.”

Electoraal gewin

De minister wil er nog eens op wijzen dat deze beslissing om een enkelband te geven geen straf was voor de feiten. “Soms kan een enkelband worden opgelegd als een straf, bijvoorbeeld als alternatief voor een gevangenisstraf. Maar soms, zoals hier, wordt het gebruikt als maatregel bij voorhechtenis. Een voorhechtenis is geen straf, want de verdachte is nog niet veroordeeld. In ons land geldt namelijk voor iedereen het vermoeden van onschuld. Je kan pas een straf krijgen nadat je wordt veroordeeld door een rechter. Tot dan ben je slechts een verdachte.”

Van Quickenborne begrijpt de commotie, maar niet als die stoelt op verkeerde informatie. “Debat is nodig. Dat helpt ons om te weten wat we moeten verbeteren. Maar wat ik niet aanvaard, is dat justitie onterecht door het slijk wordt gehaald door politici met bewust misleidende informatie. Voor eigen electoraal gewin”, klinkt het tot besluit.