N-VA bezorgd om Belgische begroting: "Het begrotingstekort blijft Zuid-Europees hoog"

door: MRO
Sander Loones
Afbeelding bron: Photonews

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft de Europese Commissie haar analyse voor van de Belgische begrotingen voorgesteld. Voor N-VA is het een negatief verhaal. 

In totaal zullen 12 landen onder nauwer toezicht komen te staan van de Europese Commissie. Dat geldt niet voor België en daar is de federale regering tevreden over. Bij N-VA is men echter bijzonder kritisch.

Sander Loones legt uit waarom hij zich zorgen maakt. "De allerlaagste economische groei in Europa wordt in België verwacht. België is ook het enige land met zware schulden waar de staatsschuld nog verder zal stijgen. En het begrotingstekort blijft Zuid-Europees hoog.”

5,1 procent in het rood is wat Europa verwacht van de Belgische begrotingen in 2022. “Daarmee tekenen we Zuid-Europese cijfers op. Net als in België lopen ook de tekorten van Spanje, Frankrijk, Malta en Italië op boven de 5 procent", aldus Sander Loones.

"De Noord-Europese landen scoren nu al onder de drempel van een tekort van 3 procent. Nederland zit bijvoorbeeld op 2,1 procent, een groot contrast met België. Opvallend is dat zelfs Griekenland betere cijfers dan België kan voorleggen. Daar zal het tekort 3,9 procent bedragen."