N-VA toch in zee met Vlaams Belang? "Dan zou ik dat niet durven uitsluiten"

door: MRO
Bart De Wever en Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukte herhaaldelijk dat hij geen regering zal vormen met Vlaams Belang in 2024. Politicoloog Dave Sinardet nuanceert de uitspraken van De Wever en zegt dat een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang niet uit te sluiten is.

“Ik hoor nu ook Bart De Wever zeggen: ‘Wij gaan niet in een coalitie stappen met het Vlaams Belang na de volgende verkiezingen’. Ik zou dat toch willen relativeren, want na de verkiezingen zijn alle partijen opnieuw maagd en dat geldt ook in deze kwestie", aldus professor Dave Sinardet in gesprek met Redactie24.

“Voor de vorige verkiezingen heeft Bart De Wever ook gezegd dat er een Chinese muur stond tussen hen en het Vlaams Belang. En na de verkiezingen, toen Vlaams Belang heel sterk vooruit was gegaan, heeft hij er toch enkele weken gesprekken mee gevoerd als formateur van een Vlaamse regering.”

“Daarna hebben boegbeelden van N-VA zoals Theo Francken en Jan Jambon ook gezegd dat als het aan hen had gelegen, dan hadden ze wel een regering gevormd met Vlaams Belang. Het probleem was dat Open Vld en CD&V dit niet wilden en ze dus geen meerderheid hadden.”

“Ik denk dat nu de uitspraken van De Wever ook eerder strategisch te lezen zijn. Eerder in de zin van, we gaan afstand nemen van Vlaams Belang en eerder voor de centrum-kiezers gaan.”

Niet uitsluiten

“Maar als na de volgende verkiezingen weer de kaarten zo liggen dat het toch interessant wordt om met Vlaams Belang samen te werken, dan zou ik dat toch niet helemaal durven uitsluiten. Zeker als die twee een meerderheid zouden halen. Dan denk ik dat de druk van hun achterban toch zeer groot worden om samen te werken.”

“Anderzijds, stel dat N-VA met Vlaams Belang een regering zou vormen, dan maken ze het voor zichzelf onmogelijk om op federaal niveau ooit iets te kunnen doen met de PS. Het is een moeilijke afweging.”

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app