“Nooit gehoord, terwijl we één van de winnaars van de verkiezingen waren”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

PVDA is klaar om keiharde oppositie te voeren tegen de Vivaldi-regering. Voorzitter Peter Mertens zit met heel veel bezorgdheden. 

"We hebben echte verandering nodig, geen discussies over de splitsing van de gezondheidszorg, geen tandeloos getater over eerlijke fiscaliteit zonder het lef te hebben om een echte belasting op miljonairs in te voeren", zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. 

"In 460 dagen zijn wij niet één keer gehoord, ondanks onze 584.621 stemmen - waarvan 237.000 in Vlaanderen. De PVDA is één van de winnaars van de verkiezingen. Wij zijn de vijfde grootste partij van het land. Maar ons half miljoen kiezers wordt gewoonweg genegeerd. De traditionele partijen hebben het signaal van de bevolking totaal niet begrepen. Uit wat we weten van de onderhandelingen blijkt dat ze blindelings in dezelfde richting verder gaan", stelt Peter Mertens.  

Voor de PVDA is het noodzakelijk om een andere weg in te slaan. De linkse partij zal een eventueel regeringsakkoord afrekenen op drie hoofdassen: Komt er een miljonairstaks? Zal er een echt sociaal beleid gevoerd worden? En kiest men voor meer eenheid?  

"De cruciale vraag is: wie gaat de crisis betalen? Van de Vivaldi-partijen hoor ik niets concreet. Integendeel. De liberalen leggen hun oude besparingsrecepten op tafel. Maar een sociaal beleid is niet mogelijk zonder een miljonairstaks. Voor ons is het uitgesloten dat het opnieuw de werkende klasse is, de helden van de coronacrisis, die de crisis moeten betalen", aldus Peter Mertens.

Meer eenheid nodig

De PVDA vraagt dringend sociale maatregelen. Een echt sociaal beleid betekent een verhoging van de pensioenen en de lonen en een serieuze investering in de gezondheidszorg. Breng de pensioenleeftijd terug naar 65. En maak het vervroegd pensioen terug mogelijk op 58 jaar. "Waarom ouderen langer laten werken, als er tienduizenden jongeren zijn die als gevolg van de crisis werkloos dreigen te worden? Gezien de rampzalige vooruitzichten voor de werkgelegenheid is dit debat nog nooit zo actueel geweest", legt de voorzitter van de PVDA uit. 

Wij hebben nood aan meer eenheid en minder verdeeldheid. Er doen plannen de ronde om de gezondheidszorg te splitsen, net als bepaalde delen van de sociale zekerheid. Dat is verontrustend. De Corona-crisis toonde juist het belang aan van een sterke federale sociale zekerheid en eenheid van commando in de gezondheidszorg, geen 9 verschillende ministers. "Of het nu gaat om zorg, mobiliteit of klimaat, wat nodig is, is een herfederalisering van bevoegdheden, niet nog meer verdeling en concurrentie", zegt Peter Mertens

"De rechts-separatistische partijen Vlaams Belang en N-VA beweren dat ze de enige oppositie stem zullen zijn. Dat is natuurlijk larie en apekool. Zij zijn net zo goed establishmentspartijen, alleen nog agressiever. De enige sociale oppositie die zich aftekent tegen deze potpourri-regering, is de consequent linkse stem van de PVDA', besluit de voorzitter van de PVDA.