Peter Mertens doet geen fijne ontdekking over onze energiefactuur

door: STS
Peter Mertens
Afbeelding bron: Photonews

De hoge energiefacturen waren één van dé thema's van 2022. Maar ook in 2023 betalen we nog veel. Meer dan in onze buurlanden alleszins, zo blijkt uit cijfers die de PVDA verzamelde.

"België is het nieuwe jaar ingegaan als duurste West-Europees land voor elektriciteit", is de conclusie van de extreemlinkse partij.

"We hebben dat berekend op basis van nieuwe cijfers van energiewaakhond CREG. Een Belgisch gezin betaalt vandaag 492 euro meer voor haar jaarlijkse elektriciteitsfactuur dan gemiddeld in de buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", zegt Kamerlid Peter Mertens.

"De stroomkloof is het grootst met Frankrijk: daar betaalt een gezin 1.170 euro minder voor een jaar stroom dan in België. Duitse en Nederlandse gezinnen betalen hun stroom respectievelijk 270 en 350 euro goedkoper dan in ons land."

"En voor gas is België het op één na duurste land, na Nederland."

De PVDA pleit voor structurele blokkering van de energieprijzen op basis van de reële productiekosten. "Zeker voor elektriciteit is dat perfect mogelijk in ons land. Het zou de kloof met de buurlanden in één klap dichten. Het is de enige geloofwaardige en duurzame uitweg uit de energiecrisis", aldus Mertens.

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24