Politicologen waarschuwen Vlaamse politici over verkiezingen: “Historische vergissing”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Politieke wetenschappers hebben een open brief geschreven waarin ze stellen dat het afschaffen van de opkomstplicht een verkeerde zet is.

Twintig politicologen lieten vandaag een opiniestuk in de krant De Standaard verschijnen. Daarin zeggen ze dat het afschaffen van de opkomstplicht bij verkiezingen een grote fout is. Onder meer Johan Ackaert (UHasselt), Carl Devos (UGent) en Stefaan Walgrave (UAntwerpen) vinden dat geen goede keuze van de regering.

Vanaf 2024 moet je voor de gemeenteraadsverkiezingen niet meer verplicht gaan stemmen. Je kiest zelf of je al dan niet wil deelnemen aan de stemming. De politici zijn van oordeel dat het afschaffen van de verplichting ervoor zal zorgen dat er minder proteststemmen zullen zijn.

De wetenschappers menen dat die redenering niet klopt . “Als we kijken naar Nederland, Duitsland, en Frankrijk, dan zien we dat de extreme partijen daar net zulke hoge percentages halen als bij ons”, klinkt het in de open brief.

De politicologen hopen dat de regering deze beslissing nog herziet. "Wordt 2021 het jaar waarin beslist werd dat we voortaan niet meer alle stemmen willen horen, en zeker niet langer die van de laagopgeleiden? We hopen, en vragen dat zo'n historische vergissing wordt vermeden", klinkt het nog.

De kwestie staat in de bevoegde commissie in het Vlaamse Parlement wellicht al vandaag ter stemming op de agenda.