Premier De Croo "bijzonder bezorgd": "Terug naar de Tweede Wereldoorlog"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft gereageerd op de oorlogstaferelen die zich in Oekraïne afspelen.

"De beelden die wij allemaal nu zien vanuit Oekraïne, zijn echt wel beelden die ons terug katapulteren naar de Tweede Wereldoorlog", zei De Croo vrijdag voor het oog van de tv-camera's.

"Naar een moment waarop burgers moeten gaan schuilen in bunkers, waarop burgers in metrostations schuilen, waarop steden beschoten worden."

"Dit zijn echt onwaarschijnlijke beelden. Wij maken ons bijzonder veel zorgen over het feit dat er echt oorlogsgeweld is, over het feit dat er tanks door woonwijken in steden trekken."

"Ik wil zeer duidelijk zijn: dit zijn zeer ernstige schendingen van het internationaal recht. Hier worden onschuldige burgerlevens gewoon te grabbel gegooid."

Sancties

"We hebben donderdag een Europese Raad gehad. Die heeft bijzonder zware sancties beslist. Sancties in de financiële sector, in de transport, in de energie. Die zorgen ervoor dat er geen exportfinanciering meer kan zijn."

"De positie van ons land was dat bijkomende sancties nodig zijn. Ik ben dan ook zeer blij om te zien dat de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, aangekondigd heeft dat hij met een nieuwe lading sancties zal komen."

"Het is nodig dat het net rond de machtshebbers in Moskou, rond de elite in Moskou, rond dat economisch-militair complex, zoveel mogelijk gesloten wordt."

"De Oekraïners hebben deze oorlog niet gewild, wij hebben deze oorlog niet gewild. En het is belangrijk dat we Rusland kunnen raken waar het pijn doet."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24