Premier De Croo haalt bijzonder zwaar uit naar niet-gevaccineerden: "Niémand heeft dat recht"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo heeft na afloop van het Overlegcomité toelichting gegeven bij de genomen beslissingen. Hij maakte zich ook boos op wie zich niet laat vaccineren.

"Als we de vaccins niet hadden en als niet zoveel mensen zich hadden laten vaccineren, hadden we de beslissingen die we vandaag genomen hebben niet kunnen nemen", zei De Croo tijdens een persconferentie.

"Dan zaten we nu nog altijd in een situatie waarin we moeilijke maatregelen moesten bespreken. Gelukkig zijn er voldoende mensen die zich hebben laten vaccineren. 

"Het is dankzij de hoge vaccinatiegraad dat we een nieuwe stap kunnen zetten. We hebben op alle datums van het zomerplan versoepelingen kunnen doorvoeren. Nu konden we beslissingen nemen over de mondmaskerplicht, een van de laatste beperkingen."

Vaccinatie

"Maar er is een grote 'maar'. Al die goede cijfers worden overschaduwd door het feit dat er nog altijd mensen niet gevaccineerd zijn, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Slechts de helft van de Brusselse bevolking is gevaccineerd. In een aantal Brusselse gemeenten ligt de vaccinatiegraad ver onder de 50%. Die situatie is onaanvaardbaar en onhoudbaar."

"Deze epidemie is vandaag een epidemie van de niet-gevaccineerden aan het worden. Onze intensieve zorgen zijn een verzamelplaats aan het worden van mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat kunnen we als samenleving niet aanvaarden."

"Je kan als samenleving niet aanvaarden dat er mensen zijn die een keuze maken om vrijwillig andere mensen in gevaar te brengen. Niemand heeft dat recht. Niemand zou zoiets mogen aandoen aan iemand anders."

"De niet-gevaccineerden zijn er ook voor verantwoordelijk dat de regels op sommige plaatsen streng blijven."

"Wie zich vandaag niet laat vaccineren, zet zijn eigen leven en dat van andere mensen op het spel. De vaccins zijn veilig, gratis en overal beschikbaar", benadrukte De Croo.

Lees hier waar mondmaskers afgeschaft zijn, er waar ze nog verplicht blijven.