PVDA doet markante vaststelling: "Die hebben nú al evenveel verdiend als een werknemer op heel jaar"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De PVDA berekent elke jaar de datum van wat de partij '#Graaidag' noemt. "Dat is de dag waarop een doorsnee CEO van een Bel-20-bedrijf evenveel heeft verdiend als een doorsnee werkne(e)m(st)er op een heel jaar tijd."

"In 2021 valt #Graaidag op 8 januari. Dat is één dag vroeger dan vorig jaar. Op amper vijf werkdagen verdient een CEO dus evenveel als een werkne(e)m(st)er op een heel jaar," klinkt het.

"Om #Graaidag te bepalen baseert de studiedienst van de PVDA zich op cijfers van de Vlerick Business School over de lonen van CEO's. Het mediaanloon van een CEO van een Bel-20-bedrijf ligt nu op 2.384.622 euro. Dat is meer dan 51 keer zoveel als het doorsnee jaarloon van de werkende klasse."

"Bovendien blijkt dat tussen 2018 en 2019 de totale vergoeding van managers met maar liefst 15,5% steeg. Die stijging steekt schril af tegen de realiteit van de loontrekkenden. Die hadden slechts recht op een indexering en eventueel een kleine verhoging binnen de wettelijk toegelaten loonmarge (1,1%)."

Minimumloon

"Er zijn duidelijk twee maten en twee gewichten in ons land", vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Het inkomen van de CEO's mag grenzeloos aandikken, maar voor de gewone lonen zijn er strikte limieten. Wij vragen de afschaffing van de loonblokkeringswet van 1996, die een maximale marge voor loonsverhoging oplegt, en wij eisen de optrekking van het minimumloon naar 14 euro per uur. De sociaaldemocratische partijen beloofden dat plechtig voor de verkiezingen. Zullen dat ook loze beloftes blijken?"