PVDA doet schokkende ontdekking over energieprijzen: "In onze buurlanden kan dat wél"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Uit een vergelijkende studie van de PVDA blijkt dat een Belgisch gezin veel meer geld moet uitgeven aan elektriciteit en gas dan gezinnen uit onze buurlanden.

"Een Belgisch gezin betaalt vandaag gemiddeld 1.066 euro méér voor elektriciteit en gas dan in de buurlanden Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk", luidt het.

"Op één jaar tijd is de energiefactuur van gezinnen meer dan verdubbeld in ons land, tot een recordbedrag van 5.530 euro. De energiefactuur steeg hiermee een stuk sneller dan gemiddeld in onze buurlanden", zegt Peter Mertens.

"België is het duurste land geworden voor elektriciteit. We betalen nu gemiddeld 612 euro meer voor stroom dan in de buurlanden. Voor gas zijn we het tweede duurste land en betalen we 454 euro meer. Die evolutie is opvallend: een jaar geleden lag de gasfactuur nog een kwart lager."

Regering

"Met de schamele compensatie van amper 165 euro laat de regering de gezinnen in ons land in de kou staan, letterlijk en figuurlijk", vindt Mertens.

"De Nederlandse regering deed een veel grotere inspanning met een compensatie van ruim 400 euro. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk maken dan weer het verschil met een btw van respectievelijk 5% en 5,5%, op elektriciteit én op gas, structureel en niet tijdelijk. Wat in onze buurlanden kan, waarom zou dat bij ons niet kunnen?"