PVDA-voorzitter Peter Mertens verklaart het succes van zijn partij

door: MRO
Peter Mertens PDVA
Afbeelding bron: PVDA

De PVDA deed het bijzonder goed tijdens de verkiezingen in mei 2019 en scoorde ook positief in de peilingen nadien. Wij vroegen voorzitter Peter Mertens waaraan zijn partij het succes te danken heeft.

“Een belangrijke reden die mensen die voor ons kiezen aangeven, is oprechtheid. Mensen zijn de twee maten en twee gewichten beu. Parlementairen kunnen op pensioen als ze begin 60 zijn, terwijl ze de andere mensen tot 67 laten werken.”

“Die dubbele standaarden, daar is men tegen. Wij werken gewoon aan een werknemersloon, wij hebben geen 10.000 euro per maand en wij nemen geen afscheidsvergoeding aan in tegenstelling tot veel  andere politici. Ik denk dat mensen die eerlijkheid sterk appreciëren tegenover de graaipolitiek die daar tegenover staat.”

Eerlijke fiscaliteit

“Een tweede reden is dat wij opkomen voor een eerlijke fiscaliteit waarbij iedereen een steentje moet bijdragen, ook aan de top van de samenleving. De miljonairstaks moet er komen.”

Strijd tegen ongelijkheid

“Een derde reden is dat veel mensen ook zien dat de ongelijkheid blijft groeien. Het aantal armen neemt toe en het aantal superrijken ook. Wij zijn  een partij die de ongelijkheid wil aanpakken. Wij zijn een geuzenpartij, wij durven tegen heilige huisjes trappen.”

“Wij proberen mensen te activeren en hoop te geven. Dat is een totaal ander verhaal dan dat van verzuring en racisme waarbij mensen opgezet worden tegen elkaar: Vlamingen tegen Walen, jongeren tegen ouderen, Belgen tegen migranten. Wij zijn een alternatief voor dat soort verzuring.”