PVDA wil ingrijpen in structuur van ons land: “Werken naar Duits model”

door: BVDO
Peter Mertens
Afbeelding bron: Photonews

PVDA wil dat er dringend werk gemaakt wordt van een stevige versterking van het federale niveau in ons land, waardoor alles veel efficiënter bestuurd kan worden.

PVDA heeft een nieuwe visietekst klaar richting de verkiezingen van 2024. De partij wil dat ons land op federaal niveau veel sterker voor de dag komt. "Wij willen een eenheidsfederalisme naar Duits model", aldus voorzitter Peter Mertens in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Het zwaartepunt van de politieke besluitvorming moet weer op federaal vlak liggen, zoals in Duitsland, waar de federale overheid de krijtlijnen uitzet voor de Länder."

Volgens PVDA moeten daarvoor heel wat bevoegheden uit de gewesten en gemeenschappen terugkeren naar het nationale niveau. De partij denk daarbij aan gezondheidszorg, klimaat, mobiliteit en energie, maar ook economie, werkgelegenheid, digitalisering en de overheidsinvesteringen. "Dat is veel efficiënter. Zo verminderen we het aantal ministers met een derde.”

Volgens Mertens hebben de Belgen de buik vol van partijen die Brusselaars, Walen en Vlamingen tegen elkaar opzetten. “Twee op de drie Vlamingen willen net méér België, niet minder. Wat ons bindt, maakt ons sterker; wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. De scheiding van ons land is asociaal, duur, absurd en brutaal. Meer eenheid is sociaal, goedkoop, efficiënt en humaan.”