Sammy Mahdi: “Nieuwe verkiezingen niet de magische oplossing om tot een regering te komen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De vorming van een nieuwe federale regering lijkt muurvast te zitten terwijl de klok verder tikt. Op 17 september valt wellicht het doek over de minderheidsregering Wilmès. Dan moet de premier immers opnieuw het vertrouwen vragen aan het parlement.

“De regering Wilmès heeft een einddatum en die komt in zicht. Het is effectief de vraag wat er dan gebeurt”, reageert Sammy Mahdi (CD&V) bij Redactie24.

Intussen probeert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert opnieuw om een Vivaldi-coalitie op de been te brengen. De vraag om daarin mee te gaan, ligt opnieuw bij CD&V op tafel.

“CD&V is een partij die haar verantwoordelijkheid altijd wel neemt. De eisen die wij hebben op socio-economisch vlak, op ethisch vlak en op andere vlakken, zijn wel gekend.”

“Ik hoop dat daar naar geluisterd wordt en dat alle partijen zich zo pragmatisch mogelijk opstellen”, houdt Sammy Mahdi zich eerder op de vlakte.

Liever geen nieuwe verkiezingen

Indien die nieuwe regering er niet komt tegen 17 september, zal de vraag over het organiseren van een nieuwe stembusgang de kop nog steviger opsteken, al ziet Mahdi daar weinig heil in.

“Ik weet niet of nieuwe verkiezingen de oplossing zullen bieden, of politici dan plots meer verantwoordelijkheid aan de dag zullen leggen.”

“Ik denk dat de mensen vooral verwachten dat politici een regering vormen en niet het spelletje opvoeren dat de laatste maanden werd opgevoerd. Ik denk niet dat daar nog eens een verkiezing aan toevoegen de magische oplossing is om snel een nieuwe regering te hebben.”