Sammy Mahdi tevreden: "Historische beslissing, die we moesten nemen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is tevreden met een Europese beslissing die stelt dat Oekraïense vluchtelingen geen asielprocedure moeten doorlopen.

De Raad van Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie besliste om voor het eerst ooit de richtlijn van 2001, die automatisch tijdelijke bescherming geeft, te activeren.

Hierdoor zullen Oekraïners die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld geen asielprocedure moeten doorlopen, maar meteen bescherming krijgen in de Europese Unie. Er is momenteel al sprake van 1 miljoen vluchtelingen.

"Dit is de historische beslissing, die we moesten nemen", zegt Mahdi. "De voorbije dagen voelde ik bij de verschillende lidstaten de wil om een sterk signaal uit te sturen. Dit is een eendrachtige EU, ook op het vlak van migratie."

"Met dit systeem kunnen Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog een tijdelijk verblijfsrecht krijgen in Europa, voor minstens een jaar of tot wanneer zij veilig kunnen terugkeren naar hun land. Het statuut kan met maximaal twee jaar verlengd worden."