Sammy Mahdi tevreden met maatregel: "We doen dit niet om mensen persoonlijk te treffen"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor een Europese aanpak om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

"We moeten onze buren uit Oekraïne bijstaan. Sommige Oost-Europese collega's maken er omwille van hun eigen geschiedenis zelfs een erezaak van", zegt Mahdi.

"Het is nu aan de Europese Unie om dat te coördineren. We moeten chaos vermijden. Zowel voor onze eigen asieldiensten als voor Oekraïners die bescherming zoeken."

"De kans dat er ook in België een verhoogde instroom komt omwille van het conflict in Oekraïne is niet onbestaand. De eerste indicaties wijzen op vluchtelingenstromen in de buurlanden van Oekraïne. Toch zal ook een lichte stijging aan asielzoekers in ons land meteen voelbaar zijn."

Visum

De Europese Raad heeft beslist om visumsancties voor Rusland in te voeren ten aanzien van diplomaten en zakenlui. "Zij krijgen een visumverbod en mogen de EU niet meer binnen."

"We doen dit niet om mensen persoonlijk te treffen. Mensen kunnen zich blijven herenigen met hun familie en Russische activisten die omwille van hun activiteiten in Rusland gevaar lopen, laten we niet aan hun lot over. Dit zijn de personen die het meest kwetsbaar zijn momenteel omwille van hun politieke overtuiging of verzet tegen Poetin."