"Solidariteit met mensen in miserie, maar niet meer onvoorwaardelijk"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat solidariteit met de mensen in het zuiden van het land die getroffen werden door overstromingen niet onvoorwaardelijk mag zijn.

"Qua solidariteit in dit land betalen wij al jaarlijks miljarden en miljarden in de vorm van transfers naar Wallonië. Toch zien wij niet de verbetering waar we op hopen", zei De Wever op ATV.

"Moest Wallonië een land zijn, dan stond het Internationaal Monetair Fonds daar. Ze zijn in een slechtere toestand dan Griekenland toen dat land een programma kreeg opgelegd om nog geld te krijgen. Ze zijn slechter dan dat. Ze hebben geen enkele buffer om een ramp op te vangen. Opnieuw staan ze hier om te zeggen: kun je ons alsjeblieft geld geven?"

"Ik vind dat je mensen in nood moet helpen, maar ik wil heel duidelijk zijn: Vlaanderen zou eigenlijk het IMF moeten spelen en moeten zeggen: goed, we kunnen een lening geven, we kunnen die waarborgen. Maar dan moet er eindelijk eens iets gebeuren."

"Het idee dat je een welvaartstaat kan gaande houden als maar een goede 60% van de mensen werken, dat is onmogelijk en dat kan je niet blijven doen op de kap van iemand anders."

"Als men nu zegt: help onze mensen... Ik wil dat graag doen, want die mensen zitten keihard in de miserie. Maar niet meer onvoorwaardelijk. Dat kan gewoon niet meer."