Theo Francken ontkent alles: "Ik had die oplichter nooit mogen vertrouwen"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) ontkent de aantijgingen die dit weekend in De Standaard gemaakt worden. De krant bracht een dossier uit waarin "de ware rol" van Francken in de affaire-Kucam beschreven werd.

"Francken negeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, had kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en vertelde onwaarheden tijdens de hoorzitting in de Kamer", klinkt het in de krant (lees er hier meer over).

"Hij heeft mijn vertrouwen ongelooflijk misbruikt. Ik heb de signalen niet genegeerd. Ik geef altijd het standaard antwoord: ga naar de politie, en dat heb ik ook aan Sophie De Wit en Jeroen Windey gezegd", verklaarde Francken op Radio 1.

"Ik spreek formeel tegen dat ik Kucam carte blanche gegeven heb. Ik lees dat ik het Parlement om de tuin geleid zou hebben. Dat is absoluut onjuist. Toen de zaak uitkwam, was ik geen Staatssecretaris meer. Het Parlement heeft mij gevraagd om mij te horen en ik ben daar vrijwillig op ingegaan. Ik had geen kabinet of medewerkers meer, maar heb daar alles proberen te reconstrueren. Ik blijf achter die verklaring staan, ik heb die in eer en geweten afgelegd met de informatie die ik toen had. Het is manifest onjuist dat ik het Parlement bewust om de tuin zou hebben geleid."

IS

"Ik draag een politieke verantwoordelijkheid. Ik had die oplichter van een Kucam niet mogen vertrouwen. Ja, als het destijds was uitgekomen, had ik ontslag moeten nemen, maar dat was dan met opgeheven hoofd gebeurd. Ik ben nog altijd fier dat we die mensen hebben gered uit de klauwen van IS."