Viroloog Marc Van Ranst sluit een nieuwe lockdown niet uit

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Op 24 maart zei viroloog Marc Van Ranst dat we voor de laatste lockdown stonden, maar na het Overlegcomité van woensdag is hij daar niet meer zo zeker van.

Marc Van Ranst is net als heel wat andere experts niet te spreken over de versoepelingen van het Overlegcomité. “Men speelt toch ergens wel gevaarlijk spel”, zei hij bij VTM Nieuws. “Een aantal lobbygroepen en belangenverenigingen zullen zeer tevreden zijn. Er wordt gesproken over risicobeheersing, maar hier mag niets fout gaan of men komt in de problemen.”

Over heel wat versoepelingen zijn nog geen details bekend en die kunnen wel het verschil nog maken. “Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over hoe de terrassen opengaan en met wie je daar kan zitten.”

Bovendien zijn er ook wel wat voorwaarden aan de versoepelingen gekoppeld. “Wanneer de bedden op intensieve zorg verder zouden stijgen, dan kan je dit niet doen. Dat is zeer duidelijk. Men heeft daar ook een slag om de arm gehouden. We kunnen hopen dat dit de piek was. Maar het is gevaarlijk om een strategie op hoop te bouwen.”

Op Twitter haalde Marc Van Ranst zijn eigen uitspraak van 24 maart over het feit dat we voor de laatste lockdown stonden boven. “Disclaimer: deze uitspraak ging ervan uit men een voorzichtig versoepelingsbeleid zou voeren”, klinkt het. Waarmee Van Ranst meteen een nieuwe lockdown dan toch niet uitsluit...