Waarom krijg ik een coronaboete door het mooie weer en zij niet? Minister Verlinden legt uit

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Absolute willekeur. Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dat idee hebben veel mensen als het gaat over coronaboetes. En dat gevoel leeft niet alleen voor afgelopen weekend.

De beelden logen er nogmaals niet om. Het mooie weer lokte de mensen massaal naar buiten en dat leidde ertoe dat de regels op veel plaatsen met de voeten werden getreden. Alleen kreeg je op bepaalde plekken heel snel een coronaboete, terwijl dat voor veel ergere situaties niet het geval was. En dat zit de mensen dwars.

“We weten dat het lastig is om met alle maatregelen te leven”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Op een aantal plekken was het afgelopen weekend zeer druk. De meeste mensen hebben zich goed aan de regels gehouden, maar op een aantal andere plekken hebben we gezien dat er een collectieve ontlading was. Dat is niet het verstandigste om te doen. Het kan ervoor zorgen dat we met z’n allen nog langer de maatregelen moeten volgen, omdat er clusters van besmettingen kunnen ontstaan hierdoor.”

De aanpak van de politie is voor veel mensen absoluut willekeurig. “De politie heeft mensen aangesproken die de coronamaatregelen niet hebben nageleefd. Het is een inschatting van de lokale politie hoe men mensen precies verbaliseert. Het belangrijkste is dat de veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk worden nageleefd. Ik ga samen met de politie kijken of we bepaalde instructies moeten verduidelijken. Als het mooie weer aanhoudt, en dat hoop ik zeker, dan moeten we goed voorbereid zijn.”