Feestende kinderen in Knokke: “Het is niet aan ons om dat te doen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Google Maps

In Knokke-Heist lopen de gemoederen hoog op over de feestende jongeren die alle coronamaatregelen aan hun laars lappen en zonder scrupules feesten op de zeedijk.

Groepjes jongeren hangen de hele dag rond in Knokke-Heist en ‘s avonds vieren ze feest op de zeedijk. Het was tijdens de voorbije paasvakantie een dagelijks gebeuren in de badstad, tot ongenoegen van de lokale politici.

In totaal werden er de voorbije week meer dan 150 coronaboetes uitgedeeld, al worden die vaak met de glimlach betaald omdat het over kinderen van gegoede burgers gaat. De politie voelt zich machteloos tegenover de kinderen, vaak niet ouder dan 14 jaar, die alleen het tweede verblijf van hun ouders gebruiken.

“We kunnen moeilijk het waterkanon inzetten op kinderen”, zegt toerismeschepen Anthony Wittesaele aan KW. “De politie heeft het ook al zéér zwaar gehad het laatste jaar. Het gedrag van die kinderen is bovendien niet enkel af te schuiven op ‘corona’.”

Volgens Wittesaele gaat het over de opvoeding. “Het zijn hun ouders die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Blijkbaar is het tegenwoordig normaal om je kinderen te dumpen in een tweede verblijf. ‘Los het probleem met mijn kind maar op’, denken die mensen. Maar het is niet aan ons om hun kinderen op te voeden.”

Het fenomeen is niet nieuw en duikt elk jaar vanaf de paasvakantie op. De schepen kan begrip opbrengen dat jongeren elkaar willen opzoeken. Naar de avond toe wordt het opbod rond alcohol veel jongeren te veel.

“Het hoeft niet te verwonderen dat er later op de avond meer problemen zijn… Daarvoor dient een gezin, om de kinderen richting te geven en te wijzen op hun fouten. De politie kan die jongeren onmogelijk één voor één bij hun nekvel pakken en thuis afzetten”, besluit de schepen.