Test-Aankoop doet alarmerende ontdekking over de torenhoge voedingsprijzen in supermarkten: Zoveel duurder geworden'

door: PMN
Supermarkt - groenten
Afbeelding bron: Shutterstock/Extarz

Test-Aankoop is niet te spreken over de voedingsprijzen in de supermarkt. Die zijn nog steeds erg hoog terwijl de grondstofprijzen dalen.

De voedingsprijzen in de supermarkt dalen nauwelijks. Dat is vreemd want de grondstofprijzen dalen wel. Voeding in de supermarkten was in juni gemiddeld 17% duurder dan vorig jaar.

De prijzen blijven daarmee hoger dan de inflatie terwijl de grondstofprijzen wel aan het dalen zijn. Test-Aankoop merkt op dat groenten zelfs een derde meer kosten dan rond dezelfde periode van vorig jaar.

“De consumentenorganisatie schakelt daarom nu de Belgische Mededingingsautoriteit in: de concurrentiewaakhond zou een onderzoek moeten openen naar graaiflatie, klinkt het. “De supermarktprijzen kunnen zeer snel stijgen als de groothandelsprijzen op de internationale markt stijgen, maar in de omgekeerde richting gebeurt dat amper, en zeer traag”, citeert Retaildetali Laura Clays van Testaankoop aan Gazet van Antwerpen.

Handelsfederatie Comeos ontkent dit. Daar luidt het dat de marges van de supermarkten momenteel zelfs historisch laag zijn. De marges zouden nog maar 1,29% bedragen. Dat zijn de slechtste marges in dertig jaar.