Vreselijk vooruitzicht: "Dit dreigt onze winkelkar duurder te maken"

door: STS
Supermarkt - winkelkar
Afbeelding bron: Photonews

Er bestaat een risico dat we opnieuw wat dieper in de geldbuidel zullen moeten tasten voor onze aankopen in de supermarkt. Dat is het gevolg van een Europese richtlijn, maar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil een mogelijke prijsverhoging verhinderen.

"De gewesten in ons land zijn vanuit Europese richtlijnen verplicht om zwerfvuilkosten door te rekenen aan de verschillende verpakkingsproducenten", legt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir uit. "Daarvoor wordt al meer dan een jaar gewerkt aan een samenwerkingsakkoord voor een zwerfvuilkost van ongeveer 112 miljoen euro."

"Het risico bestaat dat verpakkingsproducenten dat door zullen rekenen aan de klanten via de winkelkar, terwijl de lokale besturen de extra middelen niet zullen omzetten in lokale lastenverlagingen. Om dat te voorkomen zet ik mijn voet: het samenwerkingsakkoord komt er alleen als de federale verpakkingsheffing voor hetzelfde bedrag verlaagd wordt."

Verzekeringsmechanisme

"Het leven is al aardig duur voor de mensen. Dat onze Belgische staatsstructuur en nieuwe Europese verplichtingen ons nu zouden duwen richting een verhoging van de prijs van de winkelkar, is niet aanvaardbaar."

"Daarom stellen we dit verzekeringsmechanisme voor: de totale belastingdruk voor de verpakkingsindustrie stabiel houden door de federale heffing te verlagen met 112 miljoen euro, zodat de Europees opgelegde producentenverantwoordelijkheid ingevoerd kan worden voor hetzelfde bedrag. Onder andere voorwaarden zie ik het niet zitten."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp