Dat wordt wennen: Zo ziet de supermarkt van de toekomst eruit

door: STS
Jumbo - supermarkt - winkelen
Afbeelding bron: Photonews

Iedereen weet hoe de bekende supermarkten zoals Lidl, Aldi, Colruyt en Carrefour er vandaag uitzien. Maar boodschappen doen in de supermarkt zal er in de toekomst volledig anders uit gaan zien. Dat zegt een innovatie-expert.

"De kosten van de supermarkten zijn zo hoog opgelopen, in de toekomst zien wij die supermarkten helemaal anders", zei Joachim De Vos van het innovatiecentrum Living Tomorrow op Radio 2.

"Een heel belangrijk element zal zijn dat die veel kleiner worden. En dat er ingezet wordt op de korte keten. Nu voeren we producten van de andere kant van de wereld naar de supermarkt. Dat zal gaan veranderen. Beleveniswinkels, buurtwinkels zullen belangrijk worden."

"Er zullen winkels zijn zonder personeel. Je komt binnen en je hebt een rek met één of twee producten die je even kan nemen om te kijken of je het wel of niet koopt, en je zet die in je virtuele mandje. En op het einde van de winkel is dat automatisch door een robot klaargezet in je mandje."

"Of, en dat is pas heel spectaculair, wordt het autonoom naar huis gebracht. Niet door de witte bestelwagens zoals we vandaag kennen. In Silicon Valley hebben we de meest ongelooflijke dingen gezien."

"Bijvoorbeeld Google Wing, dat zijn drones die pakketjes tot 2,5 kilo op minder dan tien minuten naar je thuis brengen. Je bestelt online en tien minuten later hangt die drone boven je huis en laat die aan een kabeltje je pakketje naar beneden zakken."

"We hebben ook zelfrijdende wagentjes gezien, een halve Mini Cooper groot, die pakketten van 30 of 40 kilogram in kratten naar je thuis brengen. Het wagentje stopt voor je deur, je krijgt een berichtje, je gaat ernaar toe, het luik gaat open en je haalt er je krat uit."