App houdt je op de hoogte van de UV-index: Zo voorkom je zonnebrand en huidkanker

door: STS
zon hittegolf
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het zijn warme dagen, met veel zonneschijn. Dan wordt er wel eens gewaarschuwd voor een hoge UV-index.

Het warme weer nodigt uit tot een fietstocht, een terrasje of een barbecue in de tuin. Maar de UV-straling van de zon is wel een factor om rekening mee te houden. 

"Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid", benadrukt de Stichting tegen Kanker.

"UV a-stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor een snelle maar kortstondige bruine tint. De stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker."

"UV b-stralen vormen een klein gedeelte van de ultraviolette straling. In België bereikt deze straling haar hoogtepunt tussen 12 en 15 uur (zomertijd). Ze zorgen voor een trage maar langer blijvende bruine tint. De uv b-stralen van de zon beschadigen de buitenste laag van de huid en veroorzaken zonnebrand en huidkanker."

Je kan zelf dagelijks de UV-index controleren op Uvindex.be. Daar kan je ook de SunSmart Global UV-app downloaden, zodat je altijd op de hoogte bent van de UV-index, waar je ook bent.