Politie waarschuwt voor oplichting via smartphone: "Hacker krijgt toegang tot je rekening"

door: MRO
smartphone gsm
Afbeelding bron: pexels

De politie waarschuwt voor cybercriminelen die proberen mensen in de val te lokken door hen een nepversie van bekende apps te laten installeren. Wanneer iemand dat doet, krijgen de oplichters toegang tot de smartphone en kunnen ze zelfs toegang tot de bankapplicaties krijgen.

Criminelen werken via het Trojaans paard 'Chameleon'. Ze bieden op sociale media bijvoorbeeld een nepversie van de bekende browser Chrome aan voor Android. Wanneer je deze nepversie installeert wordt gevraagd om toegangsrechten tot Android te geven.

Wanneer je toegangsrechten toekent in, dan zal het Trojaanse paard de ontgrendelingsbeveiliging van je smartphone kunnen uitschakelen. Jij moet dan de pincode gebruiken om toegang tot je smartphone te krijgen en zo kan een hacker die pincode dan achterhalen.

Commissaris Olivier Bogaert waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. "Een hacker zal ook je activiteiten kunnen volgen. En als je bijvoorbeeld je bankapplicatie gebruikt, kan hij toegang krijgen tot je rekening."

Om problemen te vermijden, wordt aangeraden om apps op een Android-gsm te installeren of updaten via de Google Play Store.