Elektrische fietsen zorgen nu voor deze ergernis: "Vervelend en gevaarlijk"

door: STS
Elektrische fiets
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Elektrische fietsen en speedpedelecs beschikken over steeds krachtigere verlichting. Dit leidt tot onvrede bij andere weggebruikers, die tijdelijk verblind geraken.

"Het werkt even verblindend. Je ziet gedurende een paar seconden niet wat er voor je gebeurt. Dat is vervelend. Dat is ook een beetje onveilig. Dus ja, dat is niet tof", getuigde een man op VRT 1.

"Bij speedpedelecs gebeurt het soms wel. Maar bij gewone fietsen valt het redelijk goed mee", getuigde een jongedame.

"De laatste jaren hebben we wel een evolutie gezien naar meer krachtigere lampen, meer kwaliteitsvollere lampen ook", bevestigde Dries Van Gils van fietsenmaker Tuub.

"Dat heeft te maken met de toenemende kwaliteit van de fietsen en de opkomst van de elektrische fiets."

"Want bij een elektrische fiets zitten de lampen vaak aangesloten op de accu, waardoor ze meer lichtsterkte kunnen geven. Daardoor neemt ook het belang van een correcte montage van de lampen toe."

Hoe moet het licht afgesteld worden? Daar gaf Yves De Bruyckere van de Fietsersbond antwoord op. "Belangrijk is dat de lichtstraal bovenaan horizontaal is. Dus als je fietslicht bijvoorbeeld bovenaan op 56 centimeter zit, dan moet vijf meter verder die lichtstraal ook bovenaan op 56 centimeter zitten."