Moeder van overleden renner Gino Mäder spreekt duidelijke taal over dood van haar zoon

door: BVDO
gino mäder
Afbeelding bron: Photonews

Op 16 juni overleed Gino Mäder in het ziekenhuis van Chur nadat hij tijdens een etappe in de Ronde van Zwitserland tijdens een afdaling zwaar ten val gekomen was.

Bijna drie maanden later reageerde zijn moeder Sandra Mäder bij het Duitse Südkurier op het overlijden van haar zoon. “Het was mij na een telefoontje van de artsen al duidelijk dat de enige vraag die zou overblijven, zou zijn wanneer ze de machines moesten loskoppelen”, laat ze duidelijk weten.

De vrouw is dan ook heel erg duidelijk over de situatie van haar zoon. “De arts vertelde me dat Gino nooit meer zou kunnen praten of lopen, dat hij voor altijd in bed zou blijven liggen.”

“De scenario’s waren duidelijk. Als er hersenactiviteit was, dan zouden de machines worden uitgeschakeld. Gino moest in dat geval zelfstandig kunnen ademen, anders zou hij stikken. Bovendien: als hij daadwerkelijk zou kunnen ademen, dan kon niemand zeggen of hij dat een minuut, een uur, een dag of tien jaar zou doen.”

Uiteindelijk bleek er geen hersenactiviteit meer te zijn bij Gino Mäder en werd hij dood verklaard. De vrouw wijst ook niemand met de vinger voor zijn dood.

“Niemand treft schuld. Bergop fietsen en bergaf fietsen, dat hoort nu eenmaal bij de koers. Wie met de auto naar het werk gaat, neemt ook risico’s. De kans dat een renner een ongeluk heeft op training is trouwens groter dan tijdens een wedstrijd. Ik geloof dat het Gino’s lot was om op die dag te sterven.”