Jan Bakelants over risico’s in afdalingen: “Renners worden ervoor betaald, maar...”

door: BVDO
Gino Mäder
Afbeelding bron: Photonews

De dood van Gino Mäder zet weer heel veel in gang over de veiligheid in de koers. Jan Bakelants geeft zijn mening over wat er kan gebeuren.

Gino Mäder liet het leven nadat hij in een afdaling aan zeer hoge snelheid een ravijn in ging. Er is opnieuw heel veel te doen over de veiligheid van koersen. Remco Evenepoel schreef op zijn Instagrampagina dat renners veel meer moeten nadenken over het risico tijdens een afdaling.

Het leek wel alsof hij bedoelde dat sommige renners te veel onverantwoorde risico’s nemen. “Dat is des mensen. Bovendien worden renners betaald om risico's te nemen. Dat is inherent aan de sport”, vertelt Bakelants bij Sporza.

Volgens hem moet er een mentaliteitswijziging komen in de wielersport en bepaalde dingen niet als normaal ervaren worden. “Minder ernstige letsels als een sleutelbeenbreuk worden te vaak nog weggezet met het idee: ‘Ach, na een operatie is de renner binnen zes weken weer fit.’”

Er zou volgens Bakelants veel meer vermeden kunnen worden door preventie. “Het debat rond veiligheid in het wielrennen stopt veel te vaak bij de boutade dat ‘men er toch weinig aan kan doen’. Het weinige dat men kan doen, moet men doen.”