Succes staatsbon heeft vervelend gevolg: 'Dit zal duurder worden'

door: MRO
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

De staatsbon op 1 jaar heeft alle verwachtingen overtroffen en werd een enorm succes. De overheid haalde meer dan 20 miljard op bij de burgers, maar dat zal er wellicht voor zorgen dat geld lenen nog duurder zal worden.

De banken zagen door het succes van de staatsbon bijna 22 miljard euro wegvloeien. Econoom Geert Noels verwacht dat het resultaat zal zijn dat de banken nog hogere tarieven zullen gaan aanrekenen voor een lening.

"Ik voorspel duurdere hypotheekleningen, duurdere bedrijfsleningen, minder ruimte om kredieten te geven of bedrijfsinvesteringen te doen en in het slechtste geval bancaire problemen", stelt Geert Noels in Het Nieuwsblad.

De econoom vindt dan ook dat de overheid zulk initiatief niet meer mag herhalen. "Dat willen we toch vermijden? We mogen echt geen spelletjes spelen. De staatsbon is niet voor herhaling vatbaar."

Intussen wordt door heel wat mensen de aankoop van vastgoed al uitgesteld omwille van de dure leningen en dat zorgt voor fors minder inkomsten uit registratierechten voor de overheid.