Aangekondigde controles reizigers uit rode zones niet uitgevoerd

door: COS

De aangekondigde controles op toeristen die terugkeren uit rode zones, worden nog steeds niet uitgevoerd. Ook van de strenge straffen voor terugkeerders die geen coronatest laten uitvoeren is nog geen sprake. Dat melden onder andere Het Nieuwsblad en De Standaard.

Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Tracing en Testing, zei vorige week nog dat reizigers die terugkwamen uit een rode zone en zich niet binnen de 48 uur lieten testen, zouden worden gecontacteerd en aangemaand om dat alsnog te doen. Tot nu toe werd nog geen enkele reiziger die terugkeerde uit een rode zone gecontacteerd.

Volgens de woordvoerster van het Agentschap Zorg en Gezondheid, Ria Vandenreyt lukt dat voorlopig nog niet omdat er nog enkele aanpassingen moeten gebeuren aan de databank. Het kabinet van minister Philippe De Backer spreekt dat tegen en zegt dat er geen problemen met de databank zijn.

Hoewel Moykens en De Backer vorige week spraken over straffen van boetes tot 4000 euro en een celstraf van een half jaar, leggen ze de verantwoordelijkheid van de sancties nu bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daar zijn boetes voorlopig niet aan de orde. “We willen vooral inzetten op sensibiliseren, zodat mensen meewerken aan het contactonderzoek en zich laten testen wanneer ze dat moeten.”