Wouter Beke heeft slecht nieuws: "Resultaten van het bloedonderzoek zijn niet goed"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke toont zich ongerust na de jongste vaststellingen bij omwonenden van de 3M-vestiging in Zwijndrecht.

Er werd een bloedonderzoek uitgevoerd bij circa 800 omwonenden van de 3M-fabriek, die in het nieuws kwam door de PFOS-vervuiling.

Analyses van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben nu uitgewezen dat er sprake is van zorgwekkende waarden in het bloed van die mensen.

"In het PFOS-dossier is het belangrijk dat we voor de volle 100% de kaart van de volksgezondheid trekken", stelt bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) op Twitter.

"De resultaten van het bloedonderzoek in Zwijndrecht zijn niet goed. We zullen de no-regretmaatregelen dan ook uitbreiden."

"No-regretmaatregelen zijn conservatieve adviezen uit voorzorgsprincipe, die op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid van toepassing zijn op het terrein zelf en voor de nabije omgeving van het terrein waar een verontreiniging met PFAS verwacht kan worden en/of werd vastgesteld. Dit om de mogelijke blootstelling van de bevolking aan PFAS te vermijden", lezen we op de website van Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Vragen

"De resultaten van het bloedonderzoek zeggen niets over de individuele gezondheid van de deelnemers", stelt Beke nog. "Ik begrijp de vragen die deze resultaten zullen oproepen. Ik zal met de Vlaamse regering bekijken om ook het bloed van de andere inwoners in de omgeving van het bedrijf te analyseren."