"Dat zijn zware gevolgen voor heel het land als we één dag feesten"

door: BVDO
Kerstmis - feestje - wijn
Afbeelding bron: Unsplash

Studies hebben aangetoond welke impact een feestdag op de coronacijfers kan hebben. Steven Van Gucht licht toe wat de gevolgen voor ons land zijn als we ons niet aan de regels houden.

"Het komt niet als een verrassing dat de huidige cijfers geen versoepeling hebben toegelaten", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano. "Het virus is nog wijdverspreid onder de bevolking. Het worden uitzonderlijke feestdagen, genoodzaakt om te vieren in beperkte kring. Gezellig thuis samen zijn met familie en vrienden geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, maar dat is een vals gevoel wat het virus betreft."

"Het is net thuis dat de meeste besmettingen gebeuren. Uit de coronastudie van Universiteit Antwerpen blijkt dat het aantal mensen die bereid is om de maatregelen te volgen is toegenomen. Dat is bemoedigend. We hebben wel gehoord over de grote bestellingen voor de feestdagen. Laat ons hopen dat dit uitzonderingen zijn. Het is demotiverend voor de rest van bevolking die zich wel aan de regels houdt en voor het zorgpersoneel dat erg hard werkt."

Want de gevolgen van één feestdag kunnen heel zwaar zijn. "We kunnen een voorbeeld nemen aan de VS waar een duidelijk Thanksgiving-effect geweest is met een recordaantal besmettingen en overlijdens. Veel Amerikanen reisden het hele land door om de feesten te vieren met familie en vrienden Dit kunnen coronabroeihaarden worden. Eén feestdag kan een maand langer lockdown betekenen, zo konden verschillende universiteiten berekenen."