De vrees van alle virologen: "Gaan corona en de griep elkaar versterken?"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano waarschuwt voor het najaar en de winter, wanneer klassieke virussen zoals het griepvirus beginnen te circuleren. Dat kan voor problemen zorgen in combinatie met de coronavirus-epidemie.

"De griepepidemie valt meestal in de winter, ergens tussen januari en maart. Het is echter ook mogelijk dat deze griepepidemie kan samenvallen met een opstoot van het coronavirus", aldus Van Gucht.

"We verwachten wel dat de maatregelen tegen het coronavirus ook een remmend effect zullen hebben op de griepepidemie, maar de impact is op dit ogenblik moeilijk in te schatten. Het is belangrijk om te weten dat beide virussen ernstige infecties kunnen veroorzaken, vooral bij patiënten die verzwakt zijn door ouderdom of een chronische onderliggende aandoening. De symptomen van beide ziekten zijn bovendien heel gelijkaardig en kunnen met een test onderscheiden worden."

Vaccin tegen griep

"Het blijft op dit ogenblik ook nog een vraagteken wat de precieze impact gaat zijn van een infectie met het coronavirus en de griep tegelijk of kort na elkaar. Gaan deze infecties elkaar versterken, met nadelige gevolgen voor de patiënt, of niet? Dat weten we momenteel niet. Mensen uit de risicogroep kunnen zich best laten vaccineren tegen de griep."

"Tijdens een griepepidemie belanden veel mensen in het ziekenhuis en kan het daar erg druk worden. Als daar de zorg voor corona-patiënten bijkomt, kunnen de ziekenhuizen overbelast geraken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk risicopersonen en mensen uit de zorgsector zich laten vaccineren tegen de griep", aldus Van Gucht.