Druk neemt toe: "Zo lang mogelijk gewone zorg combineren met zorg voor Covid-patiënten"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Het aantal mensen dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen met een coronabesmetting stijgt snel en de druk op de ziekenhuizen wordt groter, vooral in Brussel. Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel, legt uit hoe Covid-patiënten worden verdeeld.

“Volgens de richtlijnen van de overheid zijn er plannen opgesteld om in alle ziekenhuizen te werken volgens 5 fases: 0-1A-1B-2A-2B. Nu zitten we in fase 1A. Per fase wordt er een percentage van de bedden beschikbaar gehouden voor Covid-patiënten.”

“Ons ziekenhuis zit in een ziekenhuisnetwerk met ziekenhuizen in Aalst en Halle. Alle ziekenhuizen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zitten allemaal in dezelfde situatie momenteel. Daarom heeft de overheid ons aanbevolen om alle patiënten die toekomen in de ziekenhuizen in Brussel te transfereren buiten Brussel. Dit moeten we doen om onze eigen capaciteit te vrijwaren.”

Men wil nu vermijden dat de zorg voor andere patiënten opnieuw op de achtergrond geraakt. "Tijdens de eerste golf deden we enkel de dringende en noodzakelijke zorg. Nu lopen alle andere activiteiten gewoon door."

We willen zo lang mogelijk de gewone zorg combineren met de zorg voor Covid-patiënten. Vandaar dat we onze patiënten in eerste instantie nu het meest doorverwijzen naar de ziekenhuizen binnen ons netwerk", vertelt Karolien De Prez aan Redactie24.

“Dat is momenteel de eerste optie. Maar we kunnen mensen ook transfereren naar andere ziekenhuizen zoals Antwerpen en Gent. We kijken per patiënt wat er het meest aangewezen is. Het is een breder verhaal omdat het gaat over alle Brusselse ziekenhuizen en Vlaanderen.”

“We kunnen nog altijd uitbreiden qua capaciteit om Covid-slachtoffers op te vangen in de toekomst. Er is nog marge wanneer we het vergelijken met de situatie in maart, april. Maar we moeten de andere zorg erbij blijven doen, dat is het verschil.”

Tags uz brussel