Nieuwe golf bijzonder zwaar voor personeel op Covid-afdeling: "Geen pauze gehad"

door: WVDS
patient met coronavirus in ziekenhuis
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De druk op de ziekenhuizen neemt opnieuw fors toe nu de coronacijfers pijlsnel omhoog gaan. Het zorgt voor een bijzonder zware belasting op het ziekenhuispersoneel, vooral zorgkundigen op de Covid-afdeling hebben het zwaar.

“Het voordeel dat we nu hebben op de Covid-afdeling is dat we weten hoe het eraan toe gaat. We weten wat de symptomen zijn, onze mensen hebben veel ervaring nu en werken efficiënter. Ons personeel is er klaar voor, maar het is zwaar", vertelt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel, aan Redactie24.

“Er is een verschil voor ziekenhuismedewerkers die zorgen voor de minder zware patiënten en degenen die op de intensieve staan. Op de intensieve zorgen is het ook fysiek zwaar. Zij moeten speciale pakken dragen en uren op die afdeling blijven. Ze roteren wel, maar het is heel zwaar.” 

“Ze hebben daarbij ook een zware zomer gehad. Wanneer de gewone zorg opnieuw doorging hebben zij moeten blijven doorwerken om het achterstallige werk in te halen waardoor ze geen pauze hebben gehad. Het is zeer intens voor hen. We mogen de impact op hen niet onderschatten.”

Specifieke aanpak voor Covid-patiënten

“Het vraagt een specifieke aanpak om met de Covid-patiënten te werken. Het is belangrijk om daarin ervaring te hebben. De druk is al zeer hoog op dit moment. Vandaar dat het zo belangrijk is dat we patiënten kunnen transfereren naar andere ziekenhuizen.” 

“Onder de Covid opnames zijn er toch wel enkele heel zwaar zieke mensen en die zijn niet op een paar dagen weg uit de intensieve afdeling. Zij blijven dikwijls een paar weken. Dus de druk blijft nog zeker een tijd aanwezig.”

Tags uz brussel