Erika Vlieghe bang na Overlegcomité: “We nemen een risico met die versoepelingen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de adviesgroep GEMS, is enorm bezorgd na het Overlegcomité van woensdag. Er werden versoepelingen bekendgemaakt die ze liever niet had zien gebeuren.

Erika Vlieghe is niet opgezet met wat het Overlegcomité beslist heeft. "Aan de ene kant heb je de epidemiologische situatie met nog heel veel infecties, toenemende positiviteitsratio's, ziekenhuizen die tot de nok toe gevuld zijn. Aan de andere kant begrijpen we ook wel de emotie van de mensen om toch wat meer vrijheid te krijgen", zegt Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.

Vlieghe begrijpt de situatie maar al te goed, maar voelt zich toch enorm ongerust over het feit dat vanaf 8 mei twee knuffelcontacten uit hetzelfde huishouden weer binnen mogen. "Dat is een toename van het aantal contacten en we weten niet hoe dat zal geïnterpreteerd worden."

Ook over het reisverbod dat opgeheven wordt is ze niet te spreken. "Er zal een heel strakke controle nodig zijn om het allemaal onder controle te houden. Er zijn heel veel verschillende dingen die tegelijkertijd die staan te gebeuren, en dat vind ik wel zorgwekkend."

Ze houdt dan ook haar hart vast hoe het allemaal zal evolueren. "We nemen zeker een risico. Ik denk dat iedereen dat beseft", besluit Vlieghe. "Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht."